Kıllar uzun olursa gusül kabul olur mu?
Mesele 378 – Gusül alırken, bedenin bir parçası sayılan kısa saçlar yıkanmalıdır; uzun saçları yıkamak mecburiyeti yoktur. Suyu, el sürmeden bedene getirirse, guslü sahih olur.
Gusül hangi durumlarda kabul olmaz?
Bunlar için deriye yapışan ve tırnakların arasında kalan hamur, mum, tutkal, boya vb. şeyler önemlidir. Abdest ve gusle mani olan şeyler değildir. Ancak boya, oje ve ruj gibi isteğe bağlı olarak vücuda sürülen veya yapıştırılan ve suyun bedenle temas etmesini engelleyen maddeler bu ruhsattan muaftır.
Avret yerindeki kıllar gusle engel mi?
Selam olsun sana. Bu saçın uzunluğu gusle ve namaza mani değildir.
Vücut kıllarını kesince gusül gerekir mi?
Evet, başında çok bit varsa ve bu durum ona sıkıntı veriyorsa, başını tıraş etmesi caizdir. Aynı şekilde, gerekirse vücut kıllarını da tıraş edebilir. İhramlı bir kimsenin abdest alırken, gusül alırken, teyemmüm ederken veya vücudu pisliklerden veya suyu engelleyen engellerden temizlerken vücudundan kıl koparılmasında bir sakınca yoktur.
Gusülden şüphe etmek guslü bozar mı?
Bu durum, çoğu zaman abdest ve guslün yapılıp yapılmadığı, tamamlanıp tamamlanmadığı veya bozulup bozulmadığı hususunda şüphe edilmesinden kaynaklanır. Gusül veya abdest alan bir kimse, vesvese sebebiyle guslü veya abdesti tekrarlamak zorunda değildir.
Gusül hangi durumlarda bozulur?
Aşağıdaki durumlar gusül gerektirmez: Namazın gelmesi. … Vedi’nin gelmesi. … Görünmeden ıslaklık olması. … Ağır bir yük kaldırmak veya yüksek bir yerden düşmek gibi bir sebeple -isteksiz- meninin boşalması. Daha fazla makale… •28 Şubat 2024
Gusül ne zaman geçersiz olur?
Gusül, ağza su alınarak, boğaza kadar çalkalanarak, buruna su çekilerek ve kuru yer kalmayacak şekilde tüm vücut yıkanarak yapılır. Burada sıralanan işlemler guslün zorunluluklarıdır. Bunlardan herhangi biri eksik olursa gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarının dışında sünnetleri de vardır.
Vajinaya parmak sokmak gusül abdesti bozar mı?
Karşı cinse dokunmak abdesti bozar mı? Bir erkeğin yabancı kadına dokunması Hanefi mezhebine göre günah olmakla birlikte, bu durumda ne erkeğin ne de kadının abdesti bozulur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).
Gusül abdestinden önce tüy alınır mı?
Bu sebeple adetli, lohusa veya temiz olmayan bir kimsenin, banyodan önce saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık bölgesini temizlemesinde bir sakınca yoktur.
Gusül abdesti yanlış alınırsa kabul olur mu?
Gusül abdesti de kapsadığından, abdesti bozacak bir durum olmadıkça daha sonra abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) gusülden sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Gusül gerektiren haller neler kadınlarda?
Gusül, kadınlarda cinsel ilişki veya haz veren boşalma/orgazm sırasında veya adet ve lohusalık dönemi sona erdiğinde gereklidir. Bu nedenle, kadın doğum uzmanı tarafından yapılan jinekolojik muayene veya rahim ultrasonu taraması için gusül gerekmez.
Banyoda gusül abdesti almayı unuttum olur mu?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve guslün yerini alan ve ancak belirli bir mazeret olduğunda yapılabilen istisnai bir uygulamadır. Abdest ve gusül için su bulunmadığında veya kullanma imkânı olmadığında, her ikisinin yerini almak için teyemmüm yapılır.
Koltuk altı kılları uzatmak günah mı?
Ancak koltuk altı kıllarını yolmak sünnettir. Eğer birisi bu kılları keserse bunda bir sakınca yoktur.
Sperm yutmak gusül gerektirir mi?
Bir koca karısıyla oral ilişkide bulunup meni boşaltırsa, cinsel sağlık hukukuna göre gusül gerekir; ancak sadece meni (meni öncesi sıvı) gelmişse sadece abdest almak gerekir ve meniyi yıkamak gerekir.
Gusülden önce kıllar kesilir mi?
Bu sebeple adetli, lohusa veya temiz olmayan bir kimsenin, banyodan önce saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık bölgesini temizlemesinde bir sakınca yoktur.
Kılları aldıktan sonra gusül gerekir mi?
Kıl yolmak, tıraş olmak, ağda yapmak guslün farz olduğu şeyler arasında değildir.
Özel bölge kılları alınmazsa günah mı?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. “Kasık kıllarını tıraş etmek, tabiatın sünnetlerinden biridir. Bu, bu konudaki yerleşik hadislere uygun olarak kırk günden fazla bırakılmamalıdır.
Gusül abdesti yanlış alınırsa kabul olur mu?
Gusül abdesti de kapsadığından, abdesti bozacak bir durum olmadıkça daha sonra abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) gusülden sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).