İçeriğe geç

Dubara Ne Demek Tdk

Dubara nedir?

Oyunda atılan zarlardan ikisinin üst üste ikişer noktalı yüzü bulunur.

Dubara kaç demek?

2 2 dubara anlamına gelir. 2 1 sayısı sıfır anlamına gelir. 1 1 sayısı her zaman çift anlamına gelir.

Dek dubara ne demek?

Erzurum zengin bir “yerel” dil kültürüne sahiptir. Anlatmanız gereken bir konuyu bir veya iki kelimeyle uzun cümlelerle anlatabilirsiniz. Yani; Bu, çok sinirlendikten sonra öfkesinin kaybolması anlamına gelir.

Dubara hangi dilde?

dubara – Nişanyan Sözlüğü. Farsça du bāre دو باره “iki kez” ifadesinden bir alıntıdır. Bu ifade Farsça du دو “iki” ve Farsça bār بار “zamanlar, zamanlar” kelimelerinden oluşur.

Argoda dubara ne demek?

Dubara kelimesi aldatma, hile yapma anlamına geldiğinden Dubaracı, yalan, hile ve dolandırıcılıkla iş yapan kişilere verilen bir isimdir.

Tavlada dubara karşılığı nedir?

Dubara Farsça bir kelimedir, tavlada kullanılan sayı ve zar çiftlerinin neredeyse hepsinin adı Farsçadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde Dubara kelimesi iki şekilde geçer. Birinci anlamı tavlada iki rakamının aynı anda iki zarda da görünmesidir ve diğer anlamı ise günlük dilde aldatmacadır.

Tavla sayıları neden Kürtçe?

Kürtçe sayı kavramlarının eşdeğerini Farsçadan almıştır. Yani Hüseyin Kaya Bey’in dediği gibi “Yek, dü, se, cehar (Çihar), penç ve şeş” Farsçadır, Kürtçe değildir. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak: 1-Tavlanın dili Kürtçe değil Farsçadır.

Cihar hangi dilde?

Farsça kökenli bir kelime olan “cihan”, “dünya” veya “evren” anlamına geliyor.

Dabara ne demek?

dabara.

Hep yek ne demektir?

i. (hep ve Farsça. yek “bir” ve bütün yek) Tavla ve zar oyunlarında, “bir” gösteren tarafların, atılan iki zarın üstünde olduğu oyun sayısı bir birdir.

Düş düşes ne demek?

İfadenin kökeni eski “rüya” sözcüğüne dayanır. “Düşüş” sözcüğü “çabuk veya ansızın yok olmak” anlamına gelir. “Winfall” ise bu sözcükten türemiştir ve hızlı veya ansızın yapılması gereken bir işin plansız ve aceleyle yapıldığını belirtir.

Dek durun ne demek?

“DEK DUR” ne anlama geliyor? Genellikle çocuklar için kullanılır. İyi davranmak, yaramazlık yapmamak anlamına gelir.

Zarda 5 ne demek?

Standart bir zarın 6 yüzü olmasına rağmen, daha fazla yüzü olan zarlar da vardır. Standart bir zarda, iki zıt taraftaki sayıların toplamı her zaman 7’dir. Örneğin; zarın 1 rakamına denk gelen zıt tarafı 6’dır ve zarın 2 rakamına denk gelen zıt tarafı 5’tir.

Zarda altı altı ne demek?

Çift atışta 36 olasılık vardır. Bu bir şans durumudur (6-6). Tablodan, bir atışta şans yakalama olasılığının yalnızca 1/36 olduğunu, şans yakalamama olasılığının ise 35/36 olduğunu görebiliriz.

Tavlayı kim icat etti?

İtalyanca kökenli olan tavla kelimesi “tahta” anlamına gelir. Oyunun tarihi Pers İmparatorluğu’na kadar uzanır. Tarihi kazılar sırasında, Pers İmparatorluğu’na ait Shahr-e Sokhteh (yanmış şehir) adlı bölgede tavla kalıntıları bulunmuştur.

Dabara ne demek?

dabara.

Bediyat nedir?

Kubbealtı Sözlüğü (ﺑﺪﻳﻌﻴّﺎﺕ) i. (Ar. bedі’і > bedі’iyye, “güzel şeylere ilişkin” çoğul eki -āt bedі’iyyāt ile) fels. Konusu güzellik ve güzellik olan ilim ve estetik: dile değil, söze dikkat edecektir (Cenap Şahâbeddin).

Deşet nedir?

Korku, bir kişinin tehlikeli bir durumla karşılaştığında veya korkutucu bir şey gördüğünde yaşadığı duygudur. Korkudan sonra, kişi kısa süreli kalp çarpıntısı, yüz kızarması, titreme ve terleme gibi bazı kaygı belirtileri yaşayabilir.

İşret nedir?

İşret kelimesi TDK sözlüğünde içki içmek anlamına gelirken, dilimizde içki içmek anlamında kullanılmaktadır. İşret, dilimize Arapçadan gelen kelimelerden biri olarak tanımlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir